Economie

MAMA en economie

Economie is de grootste pijler van onze welvaart. Toch kan ze, indien niet genoeg gecontroleerd, voor grote schade zorgen die de welvaart op korte tijd teniet doet.

Groei kan niet langer onbeperkt en onverantwoord, maar moet de aspecten ecologie en duurzaamheid op wereldschaal respecteren.

Een economie die vooral focust op wegwerp, onduurzame materialen, fossiele brandstof en vervuilende kernenergie, wordt op termijn een neerwaartse spiraal die de hele mensheid in gevaar brengt.

MAMA wil inzetten op ethisch verantwoord ondernemen. Dit begint reeds in het onderwijs door leerlingen te wijzen op de verantwoordelijkheid van elke mens tegenover de samenleving, en op de schadelijke gevolgen van klimaatopwarming door onverantwoord ondernemen.

Een ondoordachte manier van ondernemen kan levens van anderen in gevaar brengen.

Economie-Ecologie

Deze twee zaken zijn voor MAMA onafscheidelijk met elkaar verbonden.

Volgens klimaatexperts zullen we in de nabije toekomst de gevolgen van ons economisch beleid zwaar op ons brood krijgen. Voorspellingen over de stijging van de zeespiegel, overstromingen en superstormen worden stilaan realiteit op heel de planeet, en nu ook reeds in Europa.

Door het extra belasten van vliegtuigkilometers en buitenlandse producten wil MAMA de klimaatcatastrofe afremmen die op ons afkomt.

MAMA wil de locale economie  stimuleren, wat de welvaart en economie van ons land ten goede komt. Natuurlijk hebben we veel buitenlandse producten nodig om onze welvaart in stand te houden. Van basisgrondstoffen tot basisproducten, op wereldvlak is er een enorme uitwisseling van materialen waardoor producten betaalbaar en verkrijgbaar blijven.

Toch zijn er verschillende zaken die we zelf evengoed zouden kunnen produceren maar waarvoor nu lageloonlanden instaan vanwege de hoge lasten op arbeid. Ons land verliest daardoor veel bedrijven en arbeidsplaatsen. Dit kost onze maatschappij veel geld in de vorm van uitkeringen en verlies van de inkomsten van belastingen die zulke bedrijven meebrengen.

Goedkoper fruit en groenten uit lageloonlanden hebben de neiging door hun lagere prijs onze eigen producten te verdringen. Veel landbouwbedrijven gaan daardoor failliet.

MAMA wil boeren stimuleren om biologisch te produceren, in plaats van het instandhouden van niet-rendabele productie van bepaalde voeding door middel van subsidies. Inzetten hierop zorgt voor meer werkgelegenheid, minder subsidieverlies en gezondere voeding met een kleinere ecologische voetafdruk.

MAMA wil de milieuwetten verstrengen en de milieuvriendelijk producerende bedrijven voordelen geven.

MAMA wil dat de producent de kostprijs betaalt van de werkelijke vervuiling van producten die speciaal geproduceerd werden om snel stuk te gaan, of electronische apparaten met ingebouwde fouten om hun levensduur te verkorten.

Producten die te snel stuk gaan zijn schadelijker voor het milieu en onze portemonnee dan producten die langer meegaan.

MAMA wil door middel van een belasting op onduurzame producten de producenten laten betalen op de werkelijke vervuiling die hun producten met zich meebrengen.

MAMA wil een kwaliteitscontrole op gebruiksvoorwerpen en een duurzaamheidslabel, zodat de consument kan kiezen voor eerlijke producten die langer meegaan.

Producenten die enkel in korte-termijn en financiële groei geïnteresseerd zijn kunnen op deze manier aangemaand worden om te investeren in meer duurzaamheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.