Justitie

MAMA en Justitie.

 MAMA wil ons dure en uit zijn voegen barstende gevangenisapparaat hervormen naar een meerconstructieve gevangenisbegeleiding.

Zoals tv-programma’s als “Alloo in de gevangenis” reeds duidelijk maakten is er nood aan een andere aanpak bij behandeling van gevangenen. MAMA gaat ervanuit dat mensen niet zomaar kiezen voor een criminele loopbaan, maar dat veel gevangenen door een slechte jeugd, psychische problemen, kansarmoede of onvoldoende emotionele intelligentie deze grote maatschappelijke overlast veroorzaken.

 Gevangenen kunnen door enkel opsluiting niet veranderen in verantwoordelijke burgers.

Door de cipiersopleiding te verlengen en te combineren met de opleiding opvoeder/therapeut, wordt verkregen dat elke gevangene therapeutisch begeleid wordt. Het beroep cipier krijgt hierdoor een andere dimensie, wordt hoog gewaardeerd en beter betaald. In dit nieuwe systeem zorgen deze welzijswerkers immers voor een grote kostenbesparing, in plaats van een vermeerdering van kosten door steeds terugkerend herval van gevangenen in ons huidige systeem.

Wat strafuitvoering betreft wil MAMA af van de enkelband. Elke straf moet effectief worden uitgezeten in de gevangenis, met de verplichte therapeutische begeleiding die daarbij hoort.

Zodoende wordt de gevangenis een plek waar mensen werkelijk de kans krijgen om te veranderen door behandeld te worden als patienten met een te genezen probleem.

Corruptie

MAMA gaat ervan uit dat corruptie en onverantwoord geldgewin op grote schaal, zoals gebeurde tijdens de bankencrisis, zijn wortels kan hebben in psychische aandoeningen zoals angststoornis of psychopatie. Deze mensen kunnen door intensive psychische begeleiding hun gedrag leren transformeren zodat ze een normale verantwoordelijkheidszin kunnen opnemen ten opzichte van onze samenleving.

 MAMA en het Politieapparaat.

De huidige politie-opleiding kan versterkt en verrijkt worden met een lessenpakket dat geënt is op de opleiding “opvoeder”. Door politiemensen te vormen die psychologisch goed onderbouwd tewerk gaan, kunnen agressie-wantoestanden vermeden worden.

Het resultaat hiervan is dat de maatschappij op een volwassen en constructieve manier beschermd wordt door correcte en rechtvaardige agenten met een goed inzicht in maatschappelijke problematieken. Mensen die onze samenleving op deze manier begeleiden verdienen een goed loon, hun taak is immers niet gering.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.